Alles over VCE

 


Zo ziet de videocapsule er uit. Klik Voor de capsule en de overige apparatuur

Videocapsule endoscopie (VCE) is een onderzoek waarbij met behulp van een capsule met een minuscule camera afbeeldingen van het maag-darmkanaal worden gemaakt. Deze capsule maakt zoveel foto's dat een soort van film-opname ontstaat van de slokdarm, maag en in het bijzonder dunne en dikke darm.

Dit onderzoek is ontwikkeld om afwijkingen van het slijmvlies van vooral de dunne darm op te sporen. Klachten die aanleiding kunnen geven tot de aanvraag van VCE zijn onbegrepen bloedverlies uit het maagdarmkanaal, evaluatie van bekende (chronische) aandoeningen (ziekte van Crohn, coeliakie, erfelijke poliep-syndromen) of verdenking van tumoren van de dunne darm (carcinomen of lymfomen). Het van binnen kunnen bekijken van de dunne darm is uniek vanwege de beperkte beoordeelbaarheid door de meest gangbare technieken. Gezien de minimale belasting voor een patiënt verdient het dan ook vaak in eerste instantie de voorkeur een VCE te verrichten alvorens tot meer belastende onderzoeken over te gaan.
 


Dit is hoe de beelden er uiteindelijk uitzien. Klik op de foto voor zowel normale als afwijkende afbeeldingen

De capsule heeft de grootte van een vitaminepil en verplaatst zich via de natuurlijke manier door de darmen. Het is voor dit onderzoek noodzakelijk dat de dunne darm goed gereinigd is. De voorbereiding hiervoor kunt u thuis toepassen. Door middel van sensoren die met plakkers op het lichaam worden geplaatst, worden de beelden die door de capsule worden verzonden, opgeslagen op een receiver of recorder. Deze bevindt zich in een kleine buideltas om uw middel. Het onderzoek is niet pijnlijk en u kan gedurende het onderzoek gewoon uw dagelijkse bezigheden uitvoeren. Na het onderzoek koppelt een specialistisch verpleegkundige de buideltas met receiver af en laadt de beelden op een computer met speciale software waarna deze worden beoordeeld.


Op de markt is een aantal verschillende soorten capsules beschikbaar. Camerapil BV maakt gebruik van de MiroCam van het bedrijf IntroMedic, Korea. De capsule onderscheidt zich van concurrenten door een langere registratietijd en is qua formaat kleiner waardoor het inslikken wordt vergemakkelijkt.

De procedure; van aanmelding tot uitslag


- Wachttijden
- Eén week voor het onderzoek
- Eén dag voor het onderzoek
- De dag van het onderzoek
- Tijdens het onderzoek
- Adviezen voor een succesvol onderzoek
- Na afloop van het onderzoek
- De uitslag

 

 

Wachttijden

Wachttijden kent CameraPil BV niet; na indiening van een aanvraag zal binnen 24 uur contact worden opgenomen met patiënt om verdere afspraken te maken.

 

Eén week voor het onderzoek

 • Het gebruik van ijzersupplementen (bijvoorbeeld Ferro-gradumet® of Ferrofumaraat®) dient te worden gestaakt, maar kan na het onderzoek weer worden hervat.
 • Het gebruik van geneesmiddelen die de darmwerking vertragen (bijvoorbeeld codeïne, loperamide (Imodium® of Diacure®)) dient te worden gestaakt, maar kan, wanneer de capsule het lichaam heeft verlaten, weer worden hervat.

 

Het is voor het medisch team van CameraPil BV van belang te weten welke medicijnen u gebruikt. Wij verzoeken u dan ook op de dag van het onderzoek de lijst met de door u gebruikte medicijnen te overhandigen aan de specialistisch verpleegkundige.

 

Eén dag voor het onderzoek

Dieet en voorbereiding

 • Licht ontbijt: bijvoorbeeld thee (zonder melk) met 2 crackers of 2 beschuitjes met suiker of jam zonder pitjes
 • Vanaf 11:00 uur dient u te starten met de voorbereiding met Klean Prep®, Colofort® of Fosforal® volgen
 • U volgt een helder vloeibaar dieet. Dit houdt de volgende dranken in: appelsap, druivensap, bessensap, roosvicee, limonadesiroop, thee (eventueel met suiker maar zonder melk), gezeefde bouillon en heldere sportdrank. Mocht u behoefte hebben aan iets hartigers is het mogelijk om gelatinepudding te nemen. Andere produkten zijn helaas niet toegestaan, aangezien deze de kwaliteit van de beeldregistratie van de capsule negatief beïnvloeden.

Overige voorbereiding

 • Mannelijke patiënt wordt verzocht eventueel aanwezige lichaamsbeharing hun buik op 25 cm boven en 15 cm onder de navel te ontdoen van haren (scheren).

 

De dag van het onderzoek

Dieetmaatregelen

 

 • Op de dag van, voorafgaand aan, het onderzoek, mag u niet eten, drinken of roken.
 • Een uitzondering hierop vormen aan u voorgeschreven medicijnen die u mag innemen met een slokje water (tot maximaal 2 uur vóór het onderzoek)


Overige voorbereiding

 

 • Op de dag van het onderzoek wordt het gebruik van bodylotion of vettige huidverzorgingsproducten op buik en borst afgeraden. Dit om te voorkomen dat de gebruikte plakkers niet plakken.
 • Gebruik geen lippenstift of andere middelen op de lippen.
 • Het wordt aanbevolen om ruimvallende, tweedelige kleding te dragen.

Het onderzoek
Er zijn twee mogelijkheden; of uw verwijzend arts vindt het noodzakelijk dat het onderzoek in het ziekenhuis plaatsvindt of u wordt door CameraPil BV thuis bezocht.

In het eerste geval meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de endoscopie afdeling van uw ziekenhuis. Daar zal dan tevens een specialistisch verpleegkundige van CameraPil BV aanwezig zijn.

In het tweede geval, bij thuisbezoek, zal de specialistisch verpleegkundige van CameraPil BV op het afgesproken tijdstip bij u thuis zijn.

 

De verpleegkundige bevestigt negen plakkers op de huid van uw borst en buik en verbindt deze met de datareceiver die met een buideltas om uw middel wordt gedragen. Hierna neemt u de capsule in met twee glazen water.

 

Tijdens het onderzoek

In totaal duurt het onderzoek twaalf uur en registreert de capsule beelden van het slijmvlies van het maag-darmkanaal.

 

Dieet

 • Drink tijdens het onderzoek elk uur een glas water; helder vloeibaar dieet is ook toegestaan.
 • 2 uur na aanvang van het onderzoek mag u water of thee zonder melk drinken.
 • 4 uur na aanvang van het onderzoek mag u een lichte lunch gebruiken, dat wil zeggen dat u een kop bouillon met een cracker of een beschuitje mag eten.
 • 6 uur na aanvang van het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken. Gebruik liever geen kaas.
 • Als u diabetespatiënt bent kan het noodzakelijk zijn om tijdens het onderzoek de medicatie aan te passen. Overleg dit met uw eigen arts of met de diabetes verpleegkundige.

 

Algemeen
Gedurende het onderzoek kunt u uw normale dagelijkse activiteiten verrichten. Vermijdt echter activiteiten die de kabels of de datareceiver zouden kunnen beschadigen. Vraag bij twijfel advies aan de specialistisch verpleegkundige.

 

Adviezen voor een succesvol onderzoek

 

 • U mag gedurende deze 12 uur op geen enkel moment de apparatuur loskoppelen of de riem afdoen. Aangezien de datareceiver een kostbaar apparaat is, dient u deze voorzichtig te behandelen en schokken en stoten te vermijden.
 • Mocht per abuis de datareceiver loskoppelen, dan kunt u de stekker gewoon weer terug inpluggen. Noteer dan wel het tijstip van loskoppeling.
 • U mag tijdens het onderzoek geen gebruik maken van een elektrische deken.
 • Mobiele telefoons, afstandsbedieningen, computers en draadloos internet kunnen gewoon gebruikt worden.
 • Vermijd lichamelijke inspanning waardoor u gaat transpireren en de plakkers kunnen loslaten.
 • Vermijd blootstelling aan helder zonlicht.
 • De datareceiver mag niet nat worden.
 • Maak geen lichamelijk contact met personen die ook een VCE onderzoek ondergaan.
 • Zolang de capsule zich in uw lichaam bevindt tijdens de opnamedag, mag u niet in de buurt komen van sterke elektromagnetische velden, zoals een MRI of CT scan.
 • Als u tijdens of (kort) na het onderzoek last krijgt van misselijkheid, buikpijn of braken dient u contact op te nemen met onze specialistisch verpleegkundige of de dienstdoende medisch specialist maag-darm-leverziekten van uw ziekenhuis.

 

Na afloop van het onderzoek

Het onderzoek zal 12 uur in beslag nemen waarna u voorzichtig de stekkers kunt losmaken van de ECG plakkers. De specialistisch verpleegkundige zal u dit demonstreren. U hoeft het apparaat niet uit te zetten en de kabels moeten verbonden blijven met de datareceiver.
Let vooral op het niet knikken van de kabels tijdens het afkoppelen. De ECG plakkers kunt u na verwijdering weggooien.


Tip: om huidirritatie te voorkomen kunt u de ECG plakkers het beste verwijderen door ze goed nat te maken, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Maak de ECG plakkers nooit nat als ze nog met de datareceiver verbonden zijn!

Retour specialistisch verpleegkundige

De volgende spullen moeten weer teruggebracht worden naar het ziekenhuis of aan de specialistisch verpleegkundige van CameraPil BV worden teruggegeven:

 

 • Datareceiver met kabels
 • Beide buideltasjes met banden

 

De capsule

De capsule zal het lichaam met de ontlasting verlaten na 1-3 dagen. Om er zeker van te zijn dat de capsule het lichaam verlaat, kunt u deze opvangen door een (oud) vergiet in het toilet te hangen.
Indien na 2 weken de capsule nog steeds niet het lichaam heeft verlaten, neem dan contact met ons of uw behandelend arts op.

Indien u aanvullend MRI-onderzoek dient te ondergaan én de uitscheiding van de capsule niet heeft waargenomen, dient u aan de röntgenlaborant, die het onderzoek uitvoert, dit te melden.

 

De uitslag

Na beëindiging van het onderzoek wordt de datareceiver op een computer aangesloten en de beelden achter elkaar gezet. Vervolgens zal, na beoordeling door specialistisch verpleegkundige en medisch specialist, een verslag en passend advies naar de verwijzer worden verzonden (per post en mail) binnen een termijn van 72 uur.

Uw behandelend arts zal met u een controle afspraak hebben gemaakt om de uitslagen en het verdere behandelplan te bespreken. Uiteraard heeft u inzage in de gegevens verkregen bij het VCE onderzoek en kunt u (tegen betaling; administratiekosten en materiaal) deze ontvangen. Voor meer informatie kunt u kijken onder de veelgestelde vragen (link: FAQ).