VCE Informatie

 

Voor het in beeld brengen van de dunne darm wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde MiroCam, een camerapil van het bedrijf IntroMedic, Korea. Deze capsule heeft een registratieduur van 12 uur en is 24 x 11 mm groot (conform een multivitaminepil). De beelden van de capsule worden via het lichaam van patiënt naar een ontvanger (receiver), gedragen in een heuptasje, verzonden. Deze techniek wordt ook wel E-field propagatie genoemd. Per seconde zullen drie foto’s worden gemaakt waardoor, de (dunne)darm als een “film” kan worden beoordeeld en eventueel aanwezige aandoeningen opgespoord kunnen worden.

Na aanmelding (link: contactformulier) zal een specialistisch verpleegkundige de patiënt in het verwijzende ziekenhuis of thuissituatie bezoeken. De receiver, ter grootte van een walkman, wordt aangesloten, waarna de patiënt instructies krijgt. Uiteindelijk zal de patiënt de capsule onder begeleiding van de specialistisch verpleegkundige innemen. Twaalf uur na aanvang van het onderzoek zal de apparatuur worden afgekoppeld en beoordeling plaatsvinden.

Patiënten die in aanmerking kunnen komen voor een dergelijk onderzoek zijn:

• Gastrointestinaal bloedverlies zonder focus bij gastro-en coloscopie
   (OGIB=obscure gastrointestinal blood loss)
• Yzergebreksanemie
• Inflammatory bowel disease (IBD); M. Crohn in het bijzonder
• Verdenking maligniteit dunnedarm (adenocarcinoom, lymfoom, metastase van andere primaire tumor
   (bijvoorbeeld melanoom
• (Refractaire) coeliakie (ulceratieve jejunitis, enteropathic associated T-cell lymphoma (EATL)
• Familiaire polyposis syndromen
• Peutz- Jegher’s syndroom

Het colon kan ook in beeld worden gebracht doormiddel van videocapsule endoscopie, door gebruik te maken van een speciale CCE capsule. Meer informatie over colon capsule endoscopie vindt u op www.colonpil.nl