Meestgestelde vragen

Zodra de aanmelding via uw arts door CameraPil bv is ontvangen, neemt een verpleegkundige van CameraPil bv telefonisch contact met u op. Hij/zij bespreekt met u wat er gaat gebeuren en zorgt ervoor dat u thuis een doos ontvangt waarin alle materialen zitten die nodig zijn voor het onderzoek (capsule, opvangkit, informatiefolders, recept Picoprep®). Nadat u de doos hebt ontvangen zal de verpleegkundige nog een keer telefonisch contact met u hebben om te bespreken of alle informatie duidelijk was en of u nog vragen hebt. U spreekt met hem/haar dan ook af wanneer u de CapsoCam Plus-capsule gaat innemen. Vervolgens moet u zelf het recept voor het laxeermiddel (Picoprep®) dat in de doos zat, inleveren bij uw apotheek. Pas als u het laxeermiddel hebt ontvangen van uw apotheek, kunt u beginnen met de voorbereidingen voor het onderzoek. Op de dag van het onderzoek heeft de verpleegkundige nog een keer contact met u om eventuele vragen en onduidelijkheden weg te nemen.

De videocapsule is een capsule met daarin een vier kleine fotocamera’s, 16 LED-lampjes en een batterij. In doorsnede is deze capsule niet groter dan een grote multivitamine tablet. De patiënt slikt de capsule in en deze gaat op natuurlijke wijze door slokdarm, de maag, de dunne en de dikke darm. De camera’s maken maximaal 20 foto’s/seconde waardoor na ca. 15 uur opname een film geconstrueerd kan worden. De beelden die de camera’s maken worden in de capsule opgeslagen. Zodra de capsule het lichaam heeft verlaten kunnen de beelden op een computer worden geladen waarna beoordeling door verpleegkundige en arts kan plaatsvinden.

Dit onderzoek is bedoeld voor patiënten met bloedverlies uit het maagdarmkanaal, waarbij met ander onderzoek geen verklaring kan worden gevonden. Verder wordt het uitgevoerd bij de evaluatie van patiënten met (chronische) aandoeningen van de dunne darm of verdenking daarop. Door de lange registratietijd van 15 uur kunnen meestal ook de slokdarm, de maag en de dikke darm worden beoordeeld. Het is echter geen vervanging van gebruikelijke endoscopische onderzoeken voor de beoordeling van slokdarm, maag en dikke darm. Uiteindelijk is de capsule ontwikkeld voor de beoordeling van de dunne darm. Videocapsule endoscopie is niet bedoeld voor screeningdoeleinden, en vindt om deze reden dan ook slechts na verwijzing van een medisch specialist plaats.

Doordat de capsule een film maakt van het slijmvlies van uw darmen, in het bijzonder van de dunne darm, is het mogelijk het slijmvlies te beoordelen en eventuele aandoeningen vroegtijdig op te sporen. Tot aan de ontdekking van videocapsule endoscopie was dit niet mogelijk. Bij videocapsule endoscopie hoeft u alleen een capsule in te slikken. Er wordt dus niet gewerkt met slangen die via uw mond of uw anus in het lichaam worden gebracht, verdoving is niet nodig en aan de buitenzijde is niet te zien dat er een onderzoek gaande is. U kunt de capsule innemen op een moment dat het u schikt en u kunt dit in uw eigen thuissituatie doen. Zelfs op de dag van het onderzoek kunt u (bijna) alles doen wat u wilt.

Hoewel het bijna nooit gebeurt, kan bij een capsule-endoscopie-onderzoek een probleem optreden. Mogelijke problemen zijn bijvoorbeeld verslikken bij het innemen van de pil en het achterblijven van de capsule in de darm door een belemmering of verstopping in de darm. Nadat de CapsoCam-capsule is ingenomen en totdat de capsule met de ontlasting het lichaam is uitgekomen, mogen patiënten niet in de nabijheid van sterke elektromagnetische velden zoals MRI komen, om letsel te voorkomen.

De voorbereiding voor het onderzoek begint minimaal een dag voordat u de CapsoCam Plus-capsule slikt, omdat de darmen schoon moeten zijn (anders is er op de beelden niets anders te zien dan ontlasting). De voorbereiding bestaat onder andere uit aangepaste voeding, veel helder vocht drinken en het innemen van een laxeermiddel (Picoprep®, haalt u zelf met het bijgeleverde recept bij uw apotheek). Uitgebreide informatie over de voorbereidingen vindt u hier en wordt ook met u besproken door de verpleegkundige van CameraPil bv.

Op de dag van het onderzoek eet u niet en rookt u ook niet. Wel blijft u veel helder vocht drinken. Vier uur nadat u de CapsoCam Plus-capsule hebt ingenomen neemt u nog een keer een laxeermiddel in, om ervoor te zorgen dat de capsule weer snel uw lichaam verlaat. Een uur na het innemen van het laxeermiddel mag u weer een lichte maaltijd nemen. Voor uitgebreide informatie over de dag van het onderzoek, klik hier. Deze informatie wordt ook met u besproken door de verpleegkundige van CameraPil bv.

Als u tijdens of na het onderzoek last krijgt van misselijkheid, buikpijn of braken moet u contact opnemen met de verpleegkundige van CameraPil bv of uw verwijzend arts. Mocht een en ander buiten kantooruren plaatsvinden dan is het raadzaam overleg te hebben met een dienstdoende maag-darm-leverarts van uw ziekenhuis (te bereiken in eerste instantie via de spoedeisende hulp van uw ziekenhuis).

Ongeveer 3 tot 30 uur nadat u de capsule hebt ingenomen, zal deze met uw ontlasting uw lichaam weer verlaten. Iedere patiënt die wordt verwezen voor een videocapsule endoscopie, ontvangt via CameraPil bv een doos waarin ook de zogenaamde CapsoOpvang-kit zit. In deze opvangkit zitten alle benodigdheden voor het opvangen van de capsule, zonder dat uw handen daarbij vies worden. Er is een instructie meegeleverd en deze vindt u ook hier. Tevens neemt de verpleegkundige van CameraPil met u door hoe u de capsule kunt opvangen.

Zodra de capsule uw lichaam heeft verlaten, stopt u deze in de daarvoor bestemde enveloppe en neemt u telefonisch contact op met de verpleegkundige van CameraPil bv. Zijn/haar telefoonnummer vindt u in de folders die in de doos zaten die u thuis hebt ontvangen. De verpleegkundige zorgt ervoor dat de capsule bij u thuis wordt opgehaald.
Zodra de capsule bij CameraPil bv retour is, worden de beelden met een speciaal apparaatje uit de capsule gehaald, zodat de film op de computer zichtbaar is. De beelden worden door de verpleegkundige en de arts van CameraPil bv beoordeeld. Hun bevindingen en een advies sturen zij naar uw eigen arts toe. Uw eigen arts bespreekt dit vervolgens met u.

Ja. Er is een capsule voor de slokdarm en maag, voor de dunne darm en voor de dikke darm, dus in totaal drie verschillende capsules. De eerste wordt relatief weinig gebruikt, omdat een gastroscopie (onderzoek met slangetje in de maag) meestal voldoende is. De pil voor de dunne darm (onder andere de CapsoCam Plus) wordt het meeste gebruikt, juist omdat er zo slecht in de dunne darm gekeken kan worden met andere onderzoeksmethoden. De capsule voor de dikke darm (ook wel colonpil genoemd) is op dit moment nog volop in ontwikkeling. Het is nog geen goed alternatief voor de coloscopie (onderzoek met slangetje via de anus), maar de resultaten worden steeds beter.

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Videocapsule endoscopie wordt alleen uitgevoerd na een verwijzing van een medisch specialist (meestal een maag-darm-lever-arts of internist).

Bij het onderdeel Informatiefolders vindt u drie folders met uitgebreide informatie over de videocapsule endoscopie en CapsoCam Plus. Als u door uw arts bent verwezen naar CameraPil bv, dan kunt u uw vragen ook stellen aan de verpleegkundige die contact met u opneemt.