Videocapsule endoscopie

Wat is videocapsule endoscopie?

Videocapsule endoscopie (VCE) is een onderzoek waarbij u een capsule inslikt ter grootte van een grote vitaminecapsule. Deze capsule bevat vier kleine camera’s en die maken duizenden beelden van de binnenzijde van uw darmen, terwijl het door uw maagdarmkanaal beweegt. De capsule die u slikt heet CapsoCam Plus®. De CapsoCam Plus is de enige videocapsule waarbij u volledige vrijheid hebt om te bewegen en te doen wat u wilt, omdat alle beelden in de capsule worden opgeslagen. Het is dus niet nodig om een datarecorder op uw lichaam te dragen. Hierdoor wordt ook uw privacy gewaarborgd, omdat aan de buitenzijde niet zichtbaar is dat er een onderzoek gaande is.

Een tweede voordeel van de CapsoCam Plus is dat uw arts een volledig beeld krijgt van de binnenzijde van uw maagdarmkanaal. Dit komt doordat de CapsoCam Plus de enige videocapsule is die een 360 graden rondom-beeld maakt. Daardoor is sprake van een meer compleet onderzoek.

Wat zijn redenen voor het uitvoeren van een VCE?

Als u lijdt aan bijvoorbeeld ijzertekort, pijn in de buik, de ziekte van Crohn, donker bloed bij de ontlasting of bloedarmoede, kan het zijn dat uw arts VCE-onderzoek voorschrijft om eventuele afwijkingen in uw dunne darm (een deel van het maagdarmkanaal) in beeld te brengen. Dit deel van de darm is niet zichtbaar bij een maagonderzoek of een coloscopie (onderzoek met een slangetje via de anus waarbij de dikke darm wordt onderzocht). De CapsoCam Plus maakt beelden van de binnenzijde van uw dunne darm, zodat eventuele afwijkingen in het darmslijmvlies kunnen worden opgespoord.

Wanneer mag u geen VCE-onderzoek ondergaan?

Er zijn een aantal redenen waarom een VCE-onderzoek niet mogelijk is, te weten:

  • zwangerschap;
  • slikproblemen;
  • bij (een vermoeden van) een vernauwing van het maagdarmkanaal;
  • bij gastroparese (maagledigingsstoornis).

Hoe werkt de CapsoCam Plus?

De CapsoCam Plus maakt unieke videobeelden van de volledige binnenzijde van uw maag-darmkanaal terwijl hij zich door uw maag-darmkanaal begeeft. De procedure is eenvoudig:

  • Voer een eenvoudige darmvoorbereiding uit op de dag voorafgaand aan de dag dat u de pil inneemt, om te zorgen voor een schoon beeld van uw darmen.
  • Slik de capsule in met een vol glas water.
  • Vang de capsule 3–30 uur later op met een eenvoudige opvangprocedure.
  • Stuur de capsule in bijgeleverde enveloppe terug naar CameraPil bv.
  • Uw eigen arts zal de bevindingen met u bespreken.

Voor uitgebreide informatie over het gebruik van de CapsoCam Plus, klik hier.

Hoe vangt u de CapsoCam Plus weer op?

Ongeveer 3 tot 30 uur nadat u de CapsoCam Plus-capsule hebt ingenomen, zal deze met uw ontlasting uw lichaam weer verlaten. Om de capsule op te vangen maakt u gebruik van de CapsoOpvang-kit. Daarna neemt u contact op met de verpleegkundige van CameraPil bv en hij/zij zorgt ervoor dat de capsule bij u wordt opgehaald.

Voor uitgebreide informatie over het gebruik van de CapsoOpvang-kit, klik hier.